Fortis feest er op los

Gisteren, vrijdag 10 oktober 2008, beleefde de Nederlandse effectenbeurs AEX haar zoveelste dramatische verlies op rij; met een verlies van 8,48% sloot de AEX die dag op 258,05. In een artikel van krap 2 weken geleden had ik reeds becijferd dat de AEX al 11,5 jaar geen winst maakt. Met de klappen die daar de afgelopen 14 dagen bij zijn gekomen is inmiddels de winst van 12 jaar, 4 maanden en 10 dagen verdampt. U leest het goed. De AEX heeft al eens eerder de barriere van 258,05 doorbroken, namelijk op 31 mei 1996. Wie op dat moment zijn geld heeft gestoken in een pakketje aandelen AEX heeft in ruim 12 jaar tijd geen cent koerswinst geboekt.

Toch zijn er nog steeds veel banken die beweren dat we ons niet zo druk moeten maken over de koersverliezen van de afgelopen tijd. Beleggen doe je immers voor de ‘lange termijn’. Mijn advies is om die banken niet meer te vertrouwen. Want 12 jaar lang geen koerswinst staat gelijk aan een dik verlies op uw vermogen. Inflatie en vermogensrendementheffing hebben immers in 12 jaar stevig aan uw vermogen geknaagd.

Banken hebben er juist belang bij dat u vooral stil blijft zitten terwijl de waarde van uw aandelenportefeuille verdampt. Zolang u niets doet houdt uw bank geld in kas om haar personeel te betalen. Desnoods tot de laatste cent is uitgegeven. En dan dooft het licht.

Zoals bij Fortis. Fortis vond het vorig jaar heel slim om branchegenoot ABN-AMRO over te nemen, voor 24 miljard Euro. Een jaar later werd becijferd dat de waarde van die overname nog hooguit 12 miljard Euro bedroeg. Doordat Fortis zich volledig had vertild dreigde zij eind september 2008 failliet te gaan. Maar als de fout maar groot genoeg is, is de redding nabij.

Onze regering, die normaliter weigert om een paar miljoen Euro extra te steken in de verzorging van zieke bejaarden, greep in. Het door knoeiende managers gefaillieteerde Fortis werd door vadertje staat gekocht voor niet minder dan 16,8 miljard Euro. Dat betekent dat iedere Nederlander 1000 Euro moet betalen omdat Fortis slechte managers heeft. Wij zijn thuis met z’n drieën, dus in ons geval kunnen wij 3000 Euro lappen voor die gasten. Bij Fortis weten ze al waar ze dat geld aan gaan besteden. Deze week hebben de managers van Fortis namelijk al weer een leuk feestje gevierd op uw en mijn kosten. Met 50 man naar Monaco voor 150.000 Euro. Lachen man!

Gisteren kreeg ik een briefje van Fortis. Daarin beloofden ze dat de klant er op kan rekenen dat Fortis de vertrouwde wijze van dienstverlening zal voortzetten. Inmiddels weet u wat dat ongeveer betekent. Ik denk dat ik mijn geld voortaan in een oude sok stop. Zolang die feestneuzen van Fortis er maar niet bij kunnen.

Update 27 juli 2020: Fortis Bank Nederland bestaat al jaren niet meer. Want zo gaat dat met falende topbankiers die uw en mijn spaarcenten verbrassen. Die veranderen gewoon de naam van hun bank en al hun ‘producten’ om zo effectief de geschiedenis te vervalsen. Ook in België opereert Fortis niet meer onder de oude naam. In dit artikel vindt u een link naar de publicatie waarin verslag wordt gedaan van het schandalig dure feestje dat Fortis-managers nog even hielden voor zij uw spaarcenten meenamen in hun ondergang. Tot mijn grote verbazing bleek die publicatie (in nieuwsblad.be) 12 jaar later nog steeds te bestaan. En dat mag een wonder heten. Want ik heb herhaaldelijk gemerkt dat voor het grootkapitaal belastende online publicaties na een aantal jaren van het Internet worden verwijderd om zo niet alleen geschiedenis te vervalsen maar deze ook te wissen. Daarom heb ik het bewuste artikel toch maar even hieronder in de vorm van 2 plaatjes meegenomen…


(1466 views)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.