hypotheekrente

10 tips voor het vergelijken van hypotheekrentes

Steeds meer mensen vergelijken op het Internet hypotheekrentes. De gedachte is dat een vergelijking van hypotheekrentes kan uitmonden in het overzetten van de hypotheek naar een bank met een lagere hypotheekrente. Op het Internet zijn talloze sites te vinden die een mogelijkheid bieden om hypotheekrentes te vergelijken. Hier vindt u de 10 tips die kunnen helpen om hypotheekrentes te vergelijken.

1) Pas op met sites die beloven een ‘onafhankelijke’ vergelijking te maken tussen hypotheekrentes. Natuurlijk zijn er veel betrouwbare partijen die een evenwichtige vergelijking van hypotheekrentes kunnen maken. Maar er zijn ook veel sites waarvan de eigenaar zich een commissie laat betalen als hij u doorverwijst naar bepaalde banken. Het is dus de vraag of zo’n persoon een eerlijke vergelijkging van hypotheekrentes maakt en u niet gewoon verwijst naar de bank die hem de hoogste commissie betaalt.

2) Een vergelijking tussen verschillende hypotheekrentes heeft alleen zin indien gekeken wordt naar een zelfde rentevaste periode. Hoe korter de rentevaste periode is, hoe lager over het algemeen de hypotheekrente wordt. De zogenoemde variabele hypotheekrente, een rente die in veel gevallen per maand kan veranderen, is de afgelopen 20 jaren vrijwel altijd lager geweest dan een rente die voor één of meer jaren wordt vastgezet. Dat betekent niet dat je met een variabele rente altijd minder betaalt! Want de variabele hypotheekrente kan op het moment dat u dit leest best hoger zijn dan de rente waarvoor u een paar jaar geleden uw lening 5 jaar had kunnen vastleggen.

3) De meeste banken berekenen ‘boetes’ wanneer u besluit om uw hypotheek open te breken. De hoogtes van die boetes verschillen sterk per bank. Laat u vooraf goed door uw bank uitleggen hoe hoog die boetes zijn.

4) Rente vormt weliswaar een belangrijk onderdeel van uw hypotheeklasten, maar er is meer. Veel banken brengen de klant aanvullende premies en andere kosten in rekening. Wees er alert op dat u die kosten meerekent wanneer u een vergelijking maakt van hypotheekrentes.

5) Let bij het vergelijken van hypotheekrentes goed op dat de lagere rente geen tijdelijke aanbieding is. Enige tijd terug adverteerde een grote bank met een hypotheekrente die een procent onder het tarief van de concurrentie lag. Het bleek slechts te gaan om de gedurende de eerste zes maanden te betalen hypotheekrente.

6) Wanneer u hypotheekrentes vergelijkt doet u er verstandig aan om vooral het netto effect van een lagere hypotheekrente te berekenen. Een bank kan wel een indrukwekkende aanbieding doen met een bruto hypotheekrente die per jaar 1000 Euro lager ligt dan uw huidige hypotheek. Maar wanneer u heeft afgerekend met de belastingdienst is dat verschil misschien veel kleiner.

7) Wanneer u hypotheekrentes vergelijkt heeft dat ook alleen zin wanneer u de zelfde types hypotheken met elkaar vergelijkt. Stap dus niet omwille van een lagere rente in een ander type hypotheek dat niet bij u past of dat u niet voldoende begrijpt. Een hypotheek waarvan de premies voor een deel in risicovolle beleggingen worden gestopt kan een lagere rente hebben dan een lening waarbij u op de einddatum gegarandeerd het geleende bedrag heeft terugbetaald. Dat betekent niet dat u beter af bent met die eerste lening.

8) Wees voorzichtig met het aangaan van hypotheken met buitenlandse banken. Niet omdat die banken niet zouden deugen, maar omdat de voorwaarden en werkwijzes van buitenlandse banken vaak anders zijn dan we in Nederland zijn gewend. Ga alleen in zee met een buitenlandse bank als u die verschillen goed begrijpt.

9) Laat u bij het vergelijken van de hypotheekrente niet van de wijs brengen door ingewikkeld geklets van uw bank. Ingewikkelder dan u in deze tips leest is het niet. Als een bank er niet in slaagt om op een eenvoudige manier aan u uit te leggen hoe hoog de rentelasten zijn die u bij die bank betaalt, dan kunt u beter geen zaken met die bank doen.

10) Helaas werken veel banken met tussenpersonen. Een werkwijze waar veel klanten veel meer last dan profijt van hebben. Mijn advies is om die types zo veel als mogelijk te vermijden. Wat zij ook beweren, tussenpersonen kosten u heel veel geld. U hoeft maar naar het kantoor en de auto van uw tussenpersoon te kijken en u ziet hoeveel geld deze mensen opstrijken. En u weet natuurlijk wie al die dure zaken allemaal betaalt. Precies, dat bent U zelf! In de loop van de jaren verdwijnen duizenden Euro’s van uw maandelijkse lasten in de zakken van uw tussenpersoon. En zeg nou zelf, hoeveel werk heeft hij of zij daar voor verricht? Dus wanneer u uw lening oversluit, maak dan niet weer dezelfde fout, en maak deze keer geen gebruik van een tussenpersoon. Of vraag deze tussenpersoon hoeveel geld hij aan u verdient en beslis dan zelf of u het waard vindt.


(1512 views)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.