beursgorilla

De 4 grote mythes over beleggingsfondsen

Banken verdienen graag veel geld. Dat is op zich logisch. Dat zou u ook willen. Maar banken doen dat in een aantal gevallen door u gebakken lucht te verkopen. En daar zit u niet op te wachten. De misschien wel meest waardeloze producten van banken zijn ‘beleggingsfondsen’.

Mythe nummer 1: Beleggingsfondsen zijn pakketjes aandelen, gesorteerd per thema of regio. Door de brede samenstelling van veel beleggingsfondsen zijn uw belangen goed gespreid en worden uw risico’s op verlies veel kleiner.

Onzin, want: Door vergaande internationalisering en automatisering in de beleggingswereld reageren de koersen van aandelen steeds meer op elkaar. Zo erg zelfs dat de aandelenkoersen van gezonde bedrijven in tijden van crisis ook gewoon kelderen. Het heeft daardoor steeds minder zin om pakketjes aandelen binnen een sektor te kopen. Als een paar grote bedrijven binnen een sektor omvallen gaat de hele branche onderuit. Dit werd pijnlijk duidelijk toen rond de eeuwwisseling de ICT-markt instortte. Beleggingsfondsen van banken zoals de ING verloren in die tijd tot 90% van hun waarde.

Mythe nummer 2: Beleggingsfondsen keren dividend uit.

Onzin, want: De praktijk van die beleggingsfondsen is dat het kleine beetje dividend waar u recht op heeft volledig wordt opgesoupeerd door transactie-, bewaar- en administratiekosten waarmee de bankmanagers hun (tegenwoordig hybride dus nog duurdere) 7-series en 8-delige pakken financieren.
Het is nog erger. Veel banken verlagen automatisch de koersen van hun beleggingsfondsen op de dag dat het dividend wordt uitgekeerd. In die gevallen verdient de kleine belegger werkelijk geen cent dividend.

Mythe nummer 3: Beleggingsfondsen worden gerund door professionele fondsmanagers die het rendement van het fonds verhogen.

Onzin, want: Keer op keer toont onderzoek aan dat de gemiddelde fondsmanager beter met zijn tengels van aandelen kan afblijven. Wie op basis van toeval aandelen selecteert realiseert een beter rendement dan een groot aantal van de door banken aangestelde ‘professionals’. Fondsmanagers moeten het vooral afleggen tegen de aap Jacko die zijn portefeuille samenstelt door bananen te vreten. Zie Beursgorilla.

Mythe nummer 4: Beleggingsfondsen leveren op de lange termijn wel rendement op.

Onzin want: Op het precieze tijdstip dat ik dit schrijf (11 mei 2011, 10.30 uur) noteert de AEX 361,19. Daarmee levert beleggen in de AEX al 14 jaar geen klap op. Want reeds op 14 mei 1997 bereikte de AEX een slotstand van 361,60. Afgezet tegen de jaarlijkse inflatie is een belegging in de AEX de afgelopen 14 jaar zelfs een flinke verliespost geweest. Wereldwijd vertonen veel beurzen dit soort dramatische cijfers. En het is nog veel erger. Zodra beleggingsfondsen een aantal jaren slecht presteren worden ze gewoon door de bank opgeheven. Op die manier maken de fondsmanagers hun eigen gepruts onzichtbaar. En u als deelnemer in het beleggingsfonds zit uiteraard met de gebakken peren.

Het is eigenlijk beschamend dat banken nog steeds beleggingsfondsen durven te verkopen. Het rendement is waardeloos, de fondsmanagers bieden geen meerwaarde, kosten zijn absurd hoog en als het de bank te heet onder de voeten wordt trekt zij gewoon de stekker uit uw beleggingsfonds.
Het is te hopen dat de VEB de tijd rijp acht voor een onderzoek naar de gang van zaken rond de beleggingsfondsen van Nederlandse banken. Ik ruik een volgende Woekerpolis-affaire.


(2112 views)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.