(Op de afbeelding ziet u Roermond. Prachtige stad. In Limburg.)
Wie de afgelopen decenia de landelijke berichtgeving over de provincie Limburg heeft gevolgd krijgt een zorgwekkend beeld van onze landgenoten in het Zuiden. Limburg: vervuilende industrie, drugscriminaliteit, steeds minder werkgelegenheid, een krimpende bevolking en de huizen worden er iedere dag minder waard. Dit is echter een buitengewoon eenzijdige en naïeve verbeelding van Limburg. Want met het steeds verder integreren van de Europese economie blijkt Limburg plotseling op een van de meeste strategische plekken van het continent te liggen.
Al mijn hele leven woon ik in de ‘Randstad’. De Randstad is een kluitje steden en dorpen in het westen van Nederland. In de Randstad denken wij graag dat het hele land om ons draait. Of misschien draait de hele wereld wel om ons.
Wij hebben het bestuur, de havens, de handel en de cultuur. Bij ons wordt het werk verricht en worden de beslissingen genomen. De welvaart van Nederland wordt voor het grootste deel door 5 miljoen hardwerkende Randstedelingen in stand gehouden.
Dat is natuurlijk ook allemaal waar. Maar de wereld om ons heen verandert. Dertig jaar geleden kwam je zonder paspoort de Duitse grens niet over. In de trein naar Emmerich werd je gevisiteerd door norse Polizei-beambten die je indringend in de ogen keken en desnoods je hele tas overhoop haalden.
Maar met het wegvallen van de paspoortcontroles in het Schengengebied is een groot deel van Europa één grote economische, ruimtelijke en logistieke eenheid geworden.
Dat heeft belangrijke gevolgen voor beslissingen en gedragingen van Europeanen. Steeds meer Nederlanders kopen een woning in Vlaanderen of in Duitsland. De huizen zijn er goedkoper, de cultuur is vergelijkbaar en de taalbarrière gering. Andersom kijken Belgen en Duitsers steeds vaker naar economische kansen in Nederland. Want waarom zou je in een verenigd Europa stoppen met investeren als je een achterhaalde en bijna fictieve landsgrens tegenkomt? Dus laat maar komen, die Belgische en Duitse Euro’s!
Maar terug naar Limburg. Was Limburg 30 jaar geleden nog een charmant doch onbeduidend buitengebied van de Randstad. Is het anno 2011 plotseling een voorpost van de Rhein-Ruhr metropool geworden.
De wat?
De Rhein-Ruhr metropool. Dat is een in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen gelegen verstedelijkt gebied dat plaatsen zoals Keulen, Düsseldorf, Dortmund, Essen en Duisburg omvat. Qua bevolking is de Rhein-Ruhr metropool 2 keer zo groot als de hele Randstad bij elkaar. De Rhein-Ruhr metropool is na Londen en Parijs de meest krachtige stedelijke regio van Europa. De Randstad volgt pas op de 5e plaats na Milaan. En dat alles op een kwartiertje rijden van Maastricht. Eh… Waarom heeft niemand dat aan ons in de Randstad verteld?
Maar wacht even, het Ruhrgebied? Dat is toch allemaal vergane glorie? Verlaten dorpen, gesloten industrie-terreinen en schoorstenen met bruine rook?
Nou nee, de Rhein-Ruhr metropool heeft een economie die nog groter is dan die van het gehele buurland België. De economie van de Randstad verbleekt er volkomen bij. De Rhein-Ruhr metropool is de thuishaven van duizenden high-tech bedrijven waarvan talloze een notering hebben in de ‘Fortune 500’. Nederland is voor haar export voor een aanzienlijk deel afhankelijk van de koopbereidheid van de bedrijven in de Rhein-Ruhr metropool. Zonder de Rhein-Ruhr metropool zouden de Nederlanders merkbaar lagere inkomens hebben.
Toen ik puber was kocht ik bij de Nederlandse Spoorwegen een ‘Tienertoer’. Daarmee kon je 3 dagen reizen binnen Nederland. Samen met mijn beste vriend ging ik naar Simpelveld in Zuid-Limburg. Daar had je een stoomtrein die zich een weg door de heuvels baande. Ik waande mij aan de achterkant van de wereld. Veel verder van de Westerse beschaving kon je in zo’n rammelend en stinkend wagonnetje niet zijn. Ik denk dat dat soort achterhaalde nostalgie voor veel Nederlanders het beeld van Limburg heeft bepaald. Het wordt tijd dat Nederland Limburg gaat herwaarderen vanuit de nieuwe werkelijkheid die Europa heet. En daarin ligt Limburg buitengewoon strategisch. Het lijkt mij een uitstekend idee als de Nederlandse overheid wat meer geld investeert in Limburgse bedrijvigheid en infrastructuur. Op die manier verleiden wij de Vlamingen en Duitsers wellicht tot het doen van investeringen in het zuiden van ons land. De economische realiteit leert dat die kruisbestuiving datgene oplevert wat wij in Nederland nodig hebben: werk en welvaart!
(4234 views)
Goh Hans,
Ik werk nu alweer een jaar in hartje Amsterdam, terwijl ik woon in de regio Tilburg.
Mag ik mijzelf ook tot die 5 miljoen hardwerkende Randstedelingen die de welvaart van Nederland voor het grootste deel in stand houden?
Meen je dat nou echt, dat je denkt dat meer dan 1/2 van de werkende mens in de Randstad uit de Randstad zelf komt? :)
Waar denk je dat de grootste bouw-bedrijven resideren?
En waar wordt het grootste beslag per hoofd van de bevolking gelegd op gemeenschapsgelden denk je? :)
Met je verder ananlyse ben ik het best wel eens.
Er werken en wonen al een hoop Duitsers en OostNLers door elkaar heen, maar daar mag altijd meer in geinvesteerd worden..
Kanttekening daarbij is dan wel weer dat voor de gemiddelde Duitser zowel Enschede als Scheveningen a.h.w. aan de Noorzee liggen..
:)
Hé Jeroen,
Hehe, die Randstedelijke zelfingenomenheid hè…
Ik zag laatste een Haagse mevrouw op TV die nog nooit had gehoord van het begrip ‘Brabantse Stedenrij’. Akkoord, in de Randstad wonen wij met meer, maar van Bergen op Zoom tot Helmond zitten jullie inderdaad met 2 miljoen op een rij en is sprake van een ongekende productiviteit. Met name in de voor Nederland knetterbelangrijke high-tech industrie (Philips, ASML, enzovoort). Come to think of it… Eigenlijk blaast de Brabantse stedenrij een partijtje mee op Europees niveau. Zou eigenlijk een plaatsje moeten verdienen in dit rijtje http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_grootste_metropolen_van_Europa
Hans
Vanuit Nederland kun je de RWTH Aachen en de gebouwen van het Fraunhofer Institut zien liggen. Deze universiteit met bijbehorende onderzoekscentra en spin-ofs, met tienduizenden wetenschappers, heeft een hoger budget dan alle Nederlandse universiteiten gezamelijk. Dus gooi de onderzoekscentra Eindhoven, Delft, Twente, Leiden, Groningen, Amsterdam, Tilburg bij elkaar het is nog steeds minder. Acadamisch gezien zijn wij dus provinvie en daar in Limburg echt een stuk dichter bij het vuur. Wij in de Randstad moeten ook echt eens leren minder naar de VS te kijken en iets meer naar onze buur. In Aachen, dat direkt aan Limburg grenst, floreert de economie ongekend. Maar daarvan weten wij niks, wij kijken naar Amerika…
Hallo Ronald,
Bedankt voor je reactie en mooi gesproken.
Overigens mag ook vermeld worden dat Aachen een prachtige historische stad is met geweldige winkels, voorzieningen en parken. Als Aachen Nederlands zou zijn, was het de op 4 na grootste stad van het land (Bijna even groot als Utrecht). Het op slechts 30 minuten van de Limburgse grens gelegen Köln is zelfs groter dan Amsterdam en groeit als kool. Dit doet overigens niets af aan het prachtige Nederland. Alleen zou het handig zijn als wij iets meer oog hadden voor belang, kwaliteit en schoonheid van onze directe buurlanden. En aansluitend daarop zou het slim zijn om een aantal van onze grensregio’s te herwaarderen als zeer kansvol.
Hans Netten