Doe maar gewoon. Want dan doe je al gek genoeg. Dit schijnt een typisch Nederlandse zienswijze te zijn. Kennelijk heeft ooit iemand bedacht dat we het in Nederland vooral niet te dol moeten maken. Geen buitensporigheden. Geen overdrijvingen. En vooral geen grote gebaren.
Met name dat laatste is een beetje een probleem aan het worden. Want de Gouden Eeuw en het koloniale tijdperk zijn voorbij. Dus achterover leunen terwijl onze slaven de centjes voor ons verdienen is er niet meer bij. We leven in een mondiale economie waarin ontwikkelingen zich razendsnel afspelen. Wie even niet oplet of wie even niks doet, mist de boot en raakt achterop.
En dat laatste is nu precies wat er in Nederland aan de hand is. Wij raken achterop.
Nog geen 40 jaar geleden was Nederland de 10e economie van de wereld. We hoefden alleen de Verenigde Staten, Japan en de grote West-Europese landen voor ons te dulden. Wij waanden ons in een veilige en onaantastbare positie van vrede, veiligheid en welvaart. Dus we leunden nog eens achterover. Doe maar gewoon. Dan doe je al gek genoeg.
In landen zoals China, India en Zuid-Korea hanteerde men een ander motto: aan de slag. Handen uit de mouwen en werken. Innoveren. Durven. Doen. En groot denken.
In China was men niet bang om de indertijd grootste bouwput ter wereld uit de grond te stampen. Het Pudong gebied in Shanghai. In India was men ambitieus genoeg om de grootste film-, media en software industrie ter wereld te creëren. En Zuid-Korea wilde een leidende rol gaan spelen in de wereldproductie van schepen en electronica.
Al deze grote projecten zijn uiterst succesvol gebleken en hebben miljoenen banen gecreëerd en miljarden dollars omgezet. In Nederland zijn hierdoor duizenden banen verdwenen en zijn complete industrieën, zoals de scheepsbouw, volledig verloren gegaan.
En wat deed Nederland? U weet het. Gewoon doen. Want dan doe je al gek genoeg. Het resultaat is dat Nederland van de 10e naar de 16e positie is gezakt op de lijst van grootste economieën ter wereld.
Inmiddels dient zich een nieuwe generatie van landen aan waar men bereid is hard te werken, te innoveren en grote economische projecten op te tuigen. Denk aan bijvoorbeeld Turkije, Indonesië, Polen, Taiwan en Thailand. Ook Saudi Arabie en de Verenigde Arabische Emiraten laten van zich horen. Deze landen zijn hard op weg om Nederland in economische kracht voorbij te streven. Het gevolg kan zijn dat Nederland de komende jaren nog veel meer banen en industrieën verliest.
Daarom is het tijd dat wij in Nederland weer overgaan tot het grote gebaar. De afgelopen 100 jaar heeft Nederland maar één keer een economsiche prestatie van internationale allure neergezet: de Deltawerken. De Deltawerken hebben Nederland op de kaart gezet als een natie van baggeraars en waterbouwers. Tot op de dag van vandaag verdient de Nederlandse baggerindustrie miljarden dankzij die reputatie.
Laten we met zijn allen durven en opnieuw een groot gebaar maken. Laten we weigeren ons er bij neer te leggen dat onze toekomst wordt bepaald in Mumbai, Dubai en Shanghai. Laten we het heft weer in eigen handen nemen en als Nederland weer een rol van betekenis gaan spelen.
De geschiedenis leert dat wie zwak is, een groot gebaar van een ander door de strot krijgt geduwd. Wie echt pech heeft ziet dat grote gebaar met rupsbanden over zijn landsgrenzen rollen.
(2283 views)
ik weet niet wie dit stuk gescheven heeft maar dit getuigd van narcisme.de realiteit is dat nederland het ongeveer op 70 na grootste land ter wereld is.schijver,als u het beste voor de wereld en zijn inwoners voor heeft is het niet meer dan redelijk dat nederland de op 70 na grootste economie zou zijn.dat andere landen ons voorbij streven doet mij deugd want dat betekend niet dat wij armer worden maar mensen in armere landen rijker worden.
Hallo Arien,
Bedenkt voor je reactie.
Mijn naam is Hans Netten, ik ben eigenaar van deze site en auteur van alle artikelen die er op staan.
Wie een site maakt, die naar zichzelf vernoemt, en daar honderden artikelen op plaatst in de veronderstelling dat er mensen zijn die dat gaan lezen,
tja, zo iemand is misschien wel een beetje een narcist.
Maar waarom ga je mensen persoonlijk negatief bejegenen?
Ik heb een puur inhoudelijk stukje geschreven.
Het is niet erg beleefd en argumentatief nogal zwak om als reactie de auteur een narcist te noemen.
Hoe dan ook doet dat niets af aan mijn betoog.
Ik verzet mij krachtig tegen het idee dat Nederland de 70e economie ter wereld zou moeten zijn.
Ieder land is anders. Ieder land heeft zijn eigen grondstoffen, ligging en klimaat,
Ook heeft ieder land zijn eigen talenten, cultuur, geschiedenis, ondernemersgeest en arbeidsmoraal.
Al deze factoren bij elkaar bepalen het economsiche succes van een land.
Het zou toch wel heel toevallig zijn als de mix van al die factoren er toe leidt dat in ieder land
de inwoners even welvarend zouden worden?
Sommige landen hebben nu eenmaal wat meer geluk, zijn brutaler of werken harder.
Dat leidt tot verschillen in welvaart.
Nederland is de afgelopen eeuwen door dit soort factoren economisch succesvol geweest.
Wij hebben ons niet aangepast aan het tempo van de langzaamste maar zijn in onze ontwikkeling uitgegaan
van onze eigen ambities en talenten.
Dat heeft ons zo welvarend gemaakt dat wij inmiddels grote sommen geld kunnen reserveren voor het deel van onze samenleving
dat niet productief is. Wij kunnen zelfs miljarden steken in ontwikkelingshulp aan landen die minder succesvol zijn.
Wij hebben dankzij onze welvaart een uitstekende gezondheidszorg, prima onderwijs, goede woningen, enzovoort.
Als wij genoegen hadden genomen met een 70e plaats hadden wij nooit het geld gehad om dat allemaal te betalen.
Dat zou schadelijk zijn geweest voor ons, voor onze kinderen en voor de miljoenen mensen in het buitenland die
kunnen meedelen in onze welvaart.
Gelukkig zijn er nog steeds mensen die ambitieus zijn, die voorop willen lopen, die geen genoegen nemen met een plaats
in het midden van het peloton.
Aan die mensen heeft Nederland haar welvaart te danken.
U noemt ze narcisten? Ik noem ze helden.
Met vriendelijke groet,
Hans Netten