fortis

Wat te doen met aandelen Fortis

Gisteren liet ik u weten dat ik een leuk rendement heb behaald op mijn aandelen General Motors, maar dat de pret een beetje wordt overschaduwd door mijn verliezen op Fortis. Wie het Internet afspeurt op zinnige informatie over het aandeel Fortis komt al snel terecht op fora waar vreselijk boze bezitters van dit geplaagde aandeel hun woede van zich afschrijven.

Die woede is goed te begrijpen. Want toen de Nederlandse staat op 28 september 2008 een 49% belang nam in Fortis, jokte minister van financiën Wouter Bos dat Fortis een gezonde onderneming was waar de Nederlandse overheid alle vertrouwen in had. Op basis van die uitspraak hebben veel beleggers hun aandelen Fortis aangehouden of zelfs bijgekocht.

Nu is beleggen uiteraard riskant en dat weet iedere belegger. Maar wat een belegger wel mag doen is waarde hechten aan een uitspraak van de minister van financïen. Als die zegt dat een onderneming gezond is dan mag worden verwacht dat dit op degelijke wijze is onderzocht.

Maar het bleek allemaal lariekoek. Een week later moest Fortis vrijwel in zijn geheel worden opgekocht door de Nederlandse en Belgische staat. Want als dat niet zou gebeuren zou Fortis binnen enkele dagen failliet gaan.

Het toch al zwaar beschadigde aandeel Fortis kelderde van ruim 8 Euro begin oktober 2008 tot 70 cent vandaag. Hele volksstammen hebben aandelen Fortis aangehouden op basis van het door de minister van financiën uitgesproken vertrouwen en zien hun spaargeld in enkele weken tijd volledig verdampen.

Op de eerder genoemde Internet fora kom je vaak Fortis aandeelhouders tegen die zeer vastberaden hun stukken Fortis zullen aanhouden tot de koers ooit weer belandt op het niveau (10 Euro, 15 Euro, 20 Euro, u zegt het maar) waar ze ooit voor hebben gekocht. Het is voor die mensen heel erg zuur, maar dat zal waarschijnlijk nooit meer gebeuren.

Ik zeg dat niet omdat ik geen geloof heb in het herstel van de beurs maar omdat het huidige beursgenoteerde Fortis helemaal niet meer het zelfde bedrijf is als het Fortis van 2 maanden geleden. Vrijwel alle activiteiten die in Fortis zaten zijn overgeheveld naar de overheid. De huidige aandelen Fortis vertegenwoordigen alleen nog maar een paar gemankeerde kredietportefeuilles en wat cash.

Enige tijd terug was het mijn inschatting dat de koers van het aandeel Fortis zodanig was gedaald dat die hoeveelheid cash meer waard moest zijn dan de som van de aandelen. Dus toen heb ik aandelen Fortis gekocht. Daarna is het aandeel Fortis nog verder gezakt, dus kennelijk was de markt niet zo optimistisch.

Wie nu nog aandelen Fortis koopt moet weten dat hij of zij eigenlijk alleen maar speculeert op het bestaan van een beetje cash dat wordt verdeeld onder de aandeelhouders. In dit soort situaties is het risico groot op een sterfhuis-constructie waarbij de schuldeisers met de grootste mond het bedrijf kaalplukken alvorens het alsnog failliet wordt verklaard. In dat geval wordt het aandeel Fortis nul waard en zal het spoedig uit de handel worden genomen.

De optimistische invalshoek is dat er in de boedel van het huidige Fortis nog wat geld overblijft. Fortis heeft 2 miljard uitstaande aandelen. Indien er nog 1 miljard in kas blijkt te zijn vertegenwoordigen de aandelen 0,50 Euro per stuk. Maar als er bijvoorbeeld nog 5 miljard Euro in kas blijkt te zitten, is uw aandeel Fortis straks 2,50 Euro waard. Als het goed is geeft de directie van het beursgenoteerde Fortis volgende maand uitsluitsel over de aanwezige cash en zullen we zien wat het aandeel waard is. Vandaag klom in ieder geval het vertrouwen want beleggers waardeerden het aandeel Fortis vanmiddag 20% hoger dan gisteren. Wordt vervolgd.


(1600 views)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.