Funda van slag

Funda is Nederlands meest gebruikte site voor het zoeken van woningen en het officiële woningportal van makelaarsvereniging NVM. Ik beschouw Funda als een informatieve en bruikbare site die ik vrijwel dagelijks bezoek om de Nederlandse woningmarkt te bestuderen. Maar wie een beetje oplet ziet dat het systeem kansen op verbetering kent.

Stelt u zich voor dat u in Funda zoekt naar een pand met een grote lap grond in de provincie Zuid-Holland. Vandaag heeft Funda 22.830 panden te koop in Zuid-Holland. Deze panden sorteer ik op “perceeloppervlakte”. Woningen met de grootste lap grond komen nu bovenaan te staan.

Het eerste pand in mijn lijst beschikt over een perceel van … 99.999.999 m2. Zie ik dat goed: 99 miljoen vierkante meter? Dat is een lap grond zo groot als de stad Den Haag. Bovendien vormen die 8 negens wel een zeer onwerkelijk getal. Gezien het pand zelf een flatje van 225.000 Euro te Leerdam betreft is de genoemde hoeveelheid grond waarschijnlijk een vergissing. Kan gebeuren.

Maar bij het volgende pand op de lijst blijkt sprake te zijn van een perceel van 999.999 m2. Wederom een enorme reeks negens. Deze keer hebben we het over een vierkante kilometer grond die onmogelijk kan passen bij het bijbehorende flatje in Gorinchem. Dus wederom foute informatie. Maar toch wel heel toevallig dat Funda twee keer achter elkaar lappen grond noemt die op precies de zelfde manier (een lange reeks negens) fout worden benoemd.

Maar u voelt het al, dit is niet een incidenteel foutje. Funda is op grote schaal vervuild met onjuiste informatie over de perceeloppervlakte van panden. Bij honderden en misschien wel duizenden panden wordt de hoeveelheid grond fout vermeld. In overgrote meerderheid bestaat die foute aanduiding uit reeksen negens variërend van 999 m2 tot 99.999.999 m2. Soms gaat het om reeksen negens gecombineerd met nullen en achten. Dat is knap lastig. Want als gebruiker van Funda moet ik dus zelf gaan onderzoeken of de vermelde perceel-oppervlakte in mijn optiek geloofwaardig is of niet.

Behulpzaam als ik ben heb ik contact gezocht met Funda. Het antwoord van Funda was enigszins teleurstellend. Het bestand van Funda is niet per ongeluk maar bewust op grote schaal vervuild met deze foute informatie. NVM makelaars die geen idee hebben hoeveel grond er bij een pand hoort of geen zin hebben om dat uit te zoeken voeren zomaar wat in. De gewoonte is dan om een hoog getal in te voeren met veel negens. Maar een eenduidige richtlijn is daar niet voor. Het resultaat is dat kopers die zoeken naar een huis met een flinke lap grond zich eerst door een brei van foute informatie moeten ploegen.

Update 14 januari 2009. Een NVM-makelaar laat in de comments van dit artikel weten dat Funda op het bovenstaande punt is aangepast. Dat is echter niet juist. Zie hieronder.

Update 5 februari 2010. Het is inmiddels bijna 3 jaar geleden dat ik dit artikel heb gepubliceerd. Funda is een prachtige site. Maar helaas publiceert Funda op een aantal fronten onjuiste informatie. Informatie die huizenkopers op het verkeerde been kan zetten. Daarom heb ik 5 artikelen over Funda geschreven op deze site. Wat heeft dat opgeleverd? Enkele duizenden lezers, enkele reacties, waaronder een reactie van een makelaar, en een paar schamele centen aan advertentie-inkomsten. De door mij geconstateerde problemen bij Funda zijn na 3 jaar echter nog steeds niet verholpen. Een geringe opbrengst voor een relatief grote inspanning dus. Zo gaat dat soms in het leven.

Update 22 juli 2020. Het is inmiddels ruim 13 jaar na het publiceren van dit artikel. Inmiddels lijkt het probleem van de niet-kloppende perceeloppervlakken goeddeels te zijn opgelost. Echter niet volledig. Als ik vandaag alle woningen in Funda sorteer op perceeloppervlakte is de eerste hit een woonboot met een grondoppervlak van 999.999 m2. Really? Zie de afbeelding hieronder. Het is nu weliswaar maar 1 geval, maar ik heb geen idee hoeveel het er morgen zijn. Slechte zaak dat dit nog steeds wordt toegestaan.


(3935 views)

2 thoughts on “Funda van slag

  1. Bedankt voor uw reactie. Maar helaas is wat u zegt niet correct. Wie in Funda panden sorteert op hoeveelheid grond moet zich nog steeds door pagina’s vol panden met niet-bestaande perceel-oppervlakten ploegen.

    Funda verstrekt op nog meer fronten incorrecte informatie. Bijvoorbeeld door het als ‘nieuw’ aanbieden van panden die langdurig onverkoopbaar blijken. Zie ook dit artikel. Wat mij betreft een kleine zwakheid in een verder uitstekende site!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.